Dette koster medlemskapet i norske golfklubber

7. desember 2018

Jeg stilte meg selv spørsmålene:

  • Hva vil det koste meg, en voksen person, å kunne spille så mye jeg ønsker på de forskjellige golfbanene?
  • Hva vil det koste meg å være medlem i de forskjellige golfklubbene, uten å ha spillerett i de?

To enkle spørsmål, ikke sant? De bør vel da også være enkle å svare på?

Hah! Jeg har nå sittet i flere døgn og klødd meg i hodet, i forsøk på å forstå hva de forskjellige klubbene skal ha betalt. Noen burde standardisere hvordan man kommuniserer priser, for dette var rett og slett kaotisk!
Uansett så har jeg kommet opp med en liste. Den er ganske korrekt, hvilket betyr at det noen steder står oppført en pris basert på hvordan jeg tolket golfklubbens budskap. (Jeg kan med andre ord ha tolket feil.) Jeg tror avgifter til NGF er med i alle beløpene her, men heller ikke det er noe jeg er sikker på. Det er på toppen av alt heller ikke sikkert at akkurat du kan bli medlem på "billigste måte" i den klubben du ønsker deg. Noen stiller som krav at du ikke kan bo for langt unna, mens andre krever at du bo langt unna klubben.

Listen sier for øvrig ingenting om elementer som fakturagebyr (ja, det er klubber som tydeligvis har dette som en ekstra inntektskilde), dugnadsgebyr, om greenfeebillettene er rabatterte hvis du er "fjernmedlem", innmeldingsgebyr, prøvemedlemskap og ymse annet.

Hvilken verdi har så egentlig denne listen? Vel, utover det at den umiddelbart tilfredsstiller nysgjerrigheten er det for eksempel mulig for de respektive golfklubbene å se hvordan de ligger i terrenget, det er mulig for den enkelte golferen å finne ut om det er lokale klubber man ønsker å støtte, heller enn et rimelig fjernmedlemskap et eller annet sted.

Listen har tre kolonner: Navnet på klubben (med lenke til klubben her på TeeOff), en kolonne som viser rimeligste type medlemskap (som regel en type som mangler spillerett, men som gir deg anledning til å spille på denne og andre baner i Norge, mot å betale greenfee) og en kolonne som viser det jeg oppfatter som "standardmedlemskap" i klubben.